Ana içeriğe atla

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi- Malzeme Ve Üretim Teknolojileri Araştırma Uygulama Merkezi (SUMAR) ile Arpek Arkan Parça Alüminyum Enj. Ve Kalıp San. Ve Tic. A.Ş. arasında Üniversite- Sanayi İş Birliği Kapsamında 07 Mayıs 2020 tarihinde bir İşbirliği Protokolü İmzalanmıştır.

Merkez Müdürü Dr. Ekrem ALTUNCU’ nun ziyareti kapsamında Firma Yöneticileri Serkan BİLSEN, Fuat TOPÇU, Aydın TEZCAN, Burak ERDİL ve Naci EKMEN ile yapılan değerlendirme toplantısında bu protokolün yaklaşık 5 yılı aşkın süredir devam eden etkin bir üniversite- sanayi işbirliği modelinin sonucunda bir adım daha ilerlediğini ve güçlendiğini, hali hazırda devam eden bir çok  ar-ge projelerinin olduğunu, eğitim ve test faaliyetleri ile birlikte öğrencilere yönelik staj ve işyeri deneyimi imkanlarının devamlılığından memnuniyetini ifade etmiştir. ARPEK firması ile ilk tanışmamdan itibaren iş birliklerimiz çok yönlü bir şekilde hızla gelişmiştir. ARKAN Ailesini tanımaktan dolayı ve sağlamış oldukları imkan ve desteklerden dolayı teşekkürü bir borç bilirim. Rahmetli Ahmet Arkan’ı saygıyla anıyorum.

ARPEK Firması ülkemiz sanayisinde, basınçlı döküm sektöründe çok önemli bir rolü üstlenmiş ve bu süreçte gerek yatırımları gerekse uluslararası ilişkileri ile sektörde robotik üretim koşullarına ilk geçen sürekli proses takibi ve verimliliği ile birlikte yükselen bir ivmeye sahiptir. Firmanın ülkemizde köklü bir sanayi geçmişi olup kalıp sektörü, otomotive yönelik çok çeşitli parçalarının dökümü ve Avrupada otomotiv sektörünün öncüsü firmalar ile oluşturduğu kapsamlı iş birlikleri ve yeni iş modeli yaklaşımları ile daha uzun yıllar sektöre hizmet edeceğini ve örnek olacağını görmekteyim. Bu iş birliği protokolü sonucunda SUMAR ile ARPEK arasında çok güçlü bir bağ oluşmuş olup, gelecek yıllarda artan iş birliklerimizin başarılı olacağına inancım sonsuzdur.

 

2015 yılında başlayan iş birliklerimiz kapsamında 1 Tübitak projesi tamamlanmış, 2 adet firma çalışanı yüksek lisansını tamamlamış, 2 adet firma çalışanı da lisansüstü çalışmalarına hali hazırda devam etmektedir.  Bunun yanında her yıl düzenli olarak teknik geziler, karşılıklı seminerler organize edilmiştir.  Döküm ve alüminyum kongre ve fuarlarına birlikte katılım sağlanmıştır. Devam eden ve tamamlanan arge faaliyetlerinin çıktılarını: bildiri, makale ve sözlü sunumlar doğrultusunda sektör ve akademi ile deneyimlerimizi paylaşmaktayız.  Bunun yanında basınçlı döküm teknolojisi ve alüminyum alaşımlarının dökümüne etki eden faktörler ve otomotivde kalite IATF 16949 standardları olmak üzere çeşitli konularda eğitimler organize edilmiştir. SUMAR-ARPEK işbirliği kapsamında projelerimiz ve eğitimlerimiz artarak devam edecektir. ARPEK firmasının desteği ile basınçlı döküm konusunda üniversitemizde metalurji ve malzeme mühendisliği bölümünde tarafımca verilen bir seçmeli ders (Basınçlı Döküm Teknolojileri) olup, ders NADCA standartlarına ve eğitim notlarına göre verilmekte olup, sektörün ihtiyacına yönelik insan kaynağı sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz 14 hafta boyunca firmalarda uzun süreli uygulamalı bir iş deneyimi sağlayabilmektedir. Bunun sonucunda etkin bir istihdam potansiyeli oluşmakta ve değerlendirilmektedir.

 

Biraz merkezimizden bahsedecek olursam; SUMAR 2019 Aralık ayında kurulmuş bir merkez olup, şubat ayında göreve atanmış bulunmaktayım. Merkezimiz oldukça yeni olmasına karşın metal ve imalat sektörleri ile yakın ilişkiler içindedir. Covid 19 sürecinde bile faaliyetlerini sürdürmeye, iş birliklerini artırmaya yönelik görüşmeleri sürdürmektedir. Merkezimiz 7 ana çalışma konusunda 9 öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisi ve 20’nin üzerinde araştırmacı ile arge faaliyetlerini sürdürmektedir. Çalışma konularının başında basınçlı döküm, alüminyum alaşımları, yüzey işlemler, ısıl işlem teknolojileri , kaynaklı birleştirme teknolojileri ve katmanlı imalat teknolojileri gelmektedir. Merkezimiz ulusal ve uluslararası gerek araştırma kurumları, gerek meslek odaları ve çeşitli mesleki dernekler ile iş birliklerine son derece önem vermekte ve sanayi odaklı bir çalışma programını izlemektedir. Sektörün talepleri doğrultusunda eğitimler düzenlemeyi hedeflemektedir. Birçok araştırma kurumu (arge/tasarım mezkezleri ve test laboratuvaları) ile yoğun görüşmeler sürmektedir. Gerek TÜDÖKSAD gerekse TALSAD ile yapılan görüşmelerimiz ile iş birliklerimizi artırmayı, gelecek süreçte sektörümüzün ihtiyacına yönelik eğitim ve iş birliği modellerini geliştirmeyi amaçlamaktayız.

Galeri